Opa Doelie jeugd detentie is een jeugdgevangenis waar jongeren worden uitgedaagd om de juiste keuzes in hun leven te maken. Wij waren vanuit His Healing Voice welkom om ook hieraan bij te dragen. We waren met een groep van vier, Erica, Maurice, Femmy en ik (Arnout). De groep van zo’n 22 jongens had een leeftijd van zo’n 12 tot 17 jaar.

Mooie jongens die in hun korte leven al zoveel hebben meegemaakt. Vaak uit gebroken gezinnen met een vader die er niet voor ze is en een moeder die de eindjes aan elkaar probeert te knopen. Weinig liefde, weinig sturing en nauwelijks voorbeeld figuren. De keuzes die ze moeten maken zijn pittig, de straat roept en de stap in de criminaliteit is erg klein, met alle gevolgen van dien.

Hoe bereik je deze jongens? Hoe kan je hun hart raken? En dit nog wel als bakra (blanke Nederlander). In al onze kwetsbaarheid hebben we gedeeld.

Erica begint met de introductie over wie we zijn, dat zij hier al zeven keer is geweest en dat het land en de mensen in haar hart leeft. Ze verteld over de grote criminelen in de gevangenissen in Curaçao die berouw hadden van de moorden die ze hebben gepleegd, het knagende gevoel wat Jezus bij hen weggenomen heeft, en de vrijheid die dit (binnen de muren) heeft gebracht.

Maurice neemt het over met zijn getuigenis. De keuzes die hij als jonge jongen maakte zijn herkenbaar voor velen. Het drugsgebruik, de handel, het gokken, de verslavingen en zijn relatie met zijn ouders. Kwetsbaar en oprecht. Je ziet dat het de jongens raakt. Ook de verandering in zijn leven, de verandering in de relatie met zijn ouders en de positie die hij nu bekleed. Van boefje naar directeur. Transformatie is mogelijk. De keuze voor Jezus in zijn leven heeft zijn toekomst veranderd.

Daarna deelt Femmy over haar zoon Rolf, als jong kind zo schattig en onschuldig maar ook in zijn pubertijd afstand nam van zijn ouders, drugs gebruikte, produceerde en verhandelde. De onmacht als moeder en als ouders, de strijd die het kost en de pijn die keuzes veroorzaken. Het raakt de jongens, ze zien de relatie die ze hebben met hun thuis, ze zien wat hun keuzes bij een moeder veroorzaakt.

Door liefde te geven en bij ruzie deze niet aan te gaan werd Rolf teruggewonnen en heeft hij de keuze voor Jezus gemaakt en zijn leven op de rit gezet. Hij ging voor God. Maar op zijn 24steoverleed Rolf aan kanker, er is voor hem gestreden en ook hij geloofde in zijn genezing. De doorbraak is er niet gekomen. Het leven loopt soms anders, het kan zo voorbij zijn.

Het verlies, de pijn en het verdriet spreekt. De jongens proeven de echtheid en de realiteit dringt zich meer en meer op, keuzes maken.

De Heilige Geest leidt de ochtend, er is openheid, de jongens stellen kwetsbare vragen, vragen die in Suriname niet snel worden gesteld.

We gaan verder, Erica verteld over koning David, over de keuzes die hij maakte, de snode plannen die hij smeedde om zijn overspel te bedekken en over het berouw. Om dit verhaal kracht bij te zetten beelden we dit uit. Erica doet mij een mantel om en een kroon op, een echte koning. Dan doe ik dit uit en trek het boetekleed (een grijze plastic zak) aan en ga plat op de grond liggen. Ook dit raakt de jongens, een bakra van bijna 2 meter die voor hen plat op de grond ligt. Ze zien het berouw. Maar daarna ook de rehabilitatie, de koning die zijn mantel weer omdoet en zijn kroon weer opzet.

We vertellen over Jezus die plaatsvervangend de schuld op zich heeft genomen. Dat vinden ze mooi, ze begrijpen wat dat betekent in hun situatie, vrijheid.

Dan dagen we ze uit. Durf en wil jij een keuze maken voor Koning Jezus en je oude leven vaarwel zeggen? We leggen het boetekleed op de grond en op een meter afstand een wit vel. Als je de keuze maakt, kom dan op het boetekleed staan, spreek uit naar God dat je je overgeeft en je leven aflegt. Arnout en Maurice helpen (tillen) je daarna naar de overkant, het nieuwe leven in.

Op deze ochtend geven zo’n 17 jongens hun leven aan God. Zo dapper, zo kwetsbaar en zo mooi. We zijn diep onder de indruk van wat God deze ochtend heeft gedaan. Nieuwe deuren gaan open, een nieuwe tijd in- en voor Suriname!