Jezus, onze vuilnisbak!
Door Vione van Ketel

Wanneer ik de tijd neem om naar Gods stem te luisteren dan komt Hij met zulke bijzondere dingen dat je niet anders kunt denken dan; dit is de stem van God, want zelf bedenk ik zoiets moois niet.

Toen ik een keer dacht aan wat Jezus gedaan heeft, sprak uit ik uit: “Ik weet dat U voor mij gestorven bent, maar ik heb het zo vaak gehoord dat het bijna gewoon is geworden, het heeft dan zo weinig diepgang.” Al mompelend dwaalden mijn gedachten af naar het zwerfafval rondom mij en het stoorde me dat (met name) jongeren hun afval niet opruimen, maar het lukraak op de grond gooien. En toen hoorde ik Zijn zachte stem die zei: “Ik ben de vuilnisbak”. Ik dacht meteen: ‘Foei Vione, dat mag je niet denken, dat is heiligschennis. Je kunt God toch geen vuilnisbak noemen!’. Maar toch bleef God erbij en begon het me uit te leggen:

Als mensen hun afval niet opruimen dan slingert het rond en hebben andere mensen er ook last van. Ze lopen ertegenaan, het plakt aan hun schoenen of ze worden er zelfs vies van. Afval brengt ook nare geurtjes met zich mee en je loopt er liever met een boog omheen. Als je het te lang laat liggen gaat het enorm stinken en trekt het zelfs schimmels en ongedierte aan. Zo is het ook met zonde. Als je je zonden niet goed opruimt en in de vuilnisbak (Jezus) gooit, ben je niet alleen jezelf tot last, maar ook mensen om je heen. Die lopen ertegenaan en worden er zelfs mee besmet/besmeurd. Je gaat een nare geur verspreiden en als de zonde gaat woekeren of te lang blijft liggen, gaat het zelfs zo stinken dat mensen je zullen gaan ontwijken. Je trekt ongedierte aan; boze geesten en verkeerde mensen die de zonde/het probleem alleen maar erger maken.

Het is dus goed om je zonde niet zomaar aan de kant te schuiven en te laten liggen, maar om het te dumpen op de juiste plek; bij Jezus, jouw vuilnisbak. Dit is niet om Jezus te onteren, maar om duidelijk te maken wat Jezus nu werkelijk gedaan heeft: Hij legde Zijn goddelijkheid af en nam jouw smerigheid op Zich. Hij werd de vuilnisbak van deze wereld, zo nederig is Hij. Hij houdt zoveel van je dat Hij zelfs die plek innam terwijl Hij die niet verdiende.

Je afval weggooien doe je door naar de vuilnisbak te gaan en de klep open te doen. Dus naar Jezus toe te gaan, je mond te openen en vertellen wat er verkeerd ging, je zonden te belijden en het afval van je af te gooien. Daarna gaat de klep weer dicht en blijft het bij Jezus. De klep gaat niet meer open zodat je er vervolgens weer met je handen in gaat graaien, want als je dat doet word je alleen nog maar smeriger. Je moet het daar laten, in de vuilnisbak. Rakel niet je eigen zonden op of die van anderen, want degene die zijn handen in de vuilnisbak steekt wordt weer opnieuw vies. Wat in de vuilnisbak zit, blijft in de vuilnisbak. Jezus de vuilnisbak!

Voor mij gaf dit beeld nieuwe diepgang in wat Jezus voor mij gedaan heeft. Hij verlangt er zo naar dat ik vrij ben en werkelijk tot mijn recht kom. Door Zijn acties heeft hij daartoe de mogelijkheid gegeven. Zijn aanbod wil ik met beide handen vastgrijpen en mijn rotzooi goed opruimen op de plek waar het hoort. Wauw, Jezus is echt te gek! Mijn vuilnisbak!